Rekenen oefenen met spelletjes

Voor zwakke rekenaars is het belangrijk om heel veel te oefenen.

Ik vind het echter ook belangrijk dat kinderen plezier hebben in rekenen. Spelletjes zijn een mooi middel om hieraan te werken. Ik ben dan ook een groot voorstander van rekenen oefenen door middel van spelletjes.

Bij spelletjes kun je denken aan gezelschapsspellen als Mens erger je niet, Ganzenbord of Regenwormen. Je kunt ook samen spelletjes bedenken met spelkaarten of een dobbelsteen. Kinderen zijn hierin vaak heel creatief.

Een eenvoudig spelletje voor kinderen die de plus- en minsommen tot 20 nog niet geautomatiseerd hebben is ‘dobbelen tot 20’. Dit spel speel je met 2 of meer spelers. Ieder heeft een dobbelsteen en een kladblaadje met pen nodig. De jongste speler begint en gooit met de dobbelsteen. Hij schrijft zijn punten op zijn kladblaadje. Dan mag de volgende speler gooien en zo om de beurt. Je telt de punten van de volgende worp telkens op bij de vorige worp, de uitkomst schrijf je op het kladblaadje. Kom je over de 20, dan moet je de volgende worp aftrekken van je totaal. Kom je dan weer onder de 20, dan moet je je volgende worp optellen bij je totaal. Degene die het eerst precies op 20 komt heeft gewonnen.

Veel speelplezier!